sábado, 12 de octubre de 2013

OGI INTEGRALA (PAN INTEGRAL)

OGI INTEGRALA!!!! 

(Harina de espelta eta de centeno, legamia, ur epela, gatza eta kalabazan pipak)

(Harina de espelta y de centeno, levadura, agua templada, sal y pipas de calabaza)

OSAGAIAK:

  • 250g espelta huruna
  • 250g centeno huruna
  • legamia (ogixa itxeko espeziala, ez royal)
  • 375ml ur epela (40ºC)
  • Gatz kutxarada bat
  • Kalabazan pipa batzuk (ogixa dekoretako)
OSO OSO errezeta errexa da. Askotan saiatu naz ogixa etxian itxen, baina ez jaten sekula dendan erositakuan modua urtetzen... ta hori denbora mordo bat egoten nintzela amasetan; azkenian besoko agujetekin bukatzen nauen.


Oiñ dala gutxi Ana Morenon bidixo bat ikusi nauen youtuben ogi hau itxen, ta hain errexa ikusitxa, ezin nauen ez iñ!! Hemen link-a:


Lelengo, hurun kantitatia pixau, bakoitzetik 250g eta beste osagaiekin nahastuko dogu; legamiaz eta gatzaz.



Dana nahastuta daukogunian, ura apur bat berotu, eta gutxinaka jungogare masai botatzen.


ondo nahastu dana urakin


Behin dana "buztita" dauenian, ez danian huruna suelto gelditzen, plastiko bat jarrikotzagu, eta 2 ordu itxoin (edo gehixau) legamiak efektua iñ arte. Al bada, toki epeltxo baten jarri; nik etxe barruan, baina eguzkixak jotzen zauen toki baten jarri dot:




holan gelditu bida 2 ordu pasautakuan, masa igo (inflau) iñbida
Apur bat nahastu iñgou haixia kentzeko,


Ogixa itxeko moldiai olixo apur bat bota, edo labarako papela jarri (nik ez naukon); eta masa bertan botakogu.
Laba 220ºC-tan egonbida moldia sartzeko.



Espatulakin apur bat lagundu, eta pegau itxen bada, apur bat uretan buzti, eta lixto.

Marka batzuk iñgotzau kutxilluaz (buztita) barrura be berua heltzeko, eta kalabazan pipa batzuk jarrikotzau gañian, eta apurtxo bat aplastau iñgo ditxugu masan gañian, gero ez jauzteko oso errex.


Laban guztira ordu 1 egon bida; lelengo 25min 220ºC eta gero 35min 175ºC.... ETA HAU DA EMAITZAAAA 

HMMMMMMMMMMMMM

ON EGIN!!!!!!!!!!!!!!!







LABURPENA:

Osagai siku danak juntau (hurunak, legamia eta gatza) eta ura jun botatzen poliki-poliki. Behin masa dana bota bat bezela dauenian, plastiko batekin tapau, eta minimo 2 ordu utzi fermentetan. Gero apur bat nahastu haixia kentzeko, eta kutxilluaz marka diagonal batzuk iñgotzagu, eta kalabazan pipak gañian jarri, eta ogixa itxeko moldian jarrikogu laban sartzeko.

Laban 25min 220ºC-tan, eta 35min 175ºC.

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INGREDIENTES:

  • 250g de harina de espelta
  • 250g de harina de centeno
  • levadura para pan
  • 375 ml de agua templada
  • una cucharada de sal
  • unas pipas de calabaza para decorar la corteza
Primero pesamos las harinas, y la mezclamos con la levadura y con la sal. Luego vamos echando poco a poco el agua templada y vamos removiendo hasta que se forme una masa homogénea.



Lo tapamos con un film (con un plástico) y lo dejamos reposar mínimo 2 horas; si puede ser cerca de una fuente de calor (donde le dé el sol, donde hayamos cocinado algo...)

Cuando pasen las 2 horas o más tiempo, la masa estará hinchada. Por lo tanto, le damos unas vueltas con la cuchara para que se le quite el aire.

Luego cogemos el molde para hacer el pan, le echamos un poco de aceite para que no se pegue, o si tenéis papel para horno, mejor.

Mojamos la cuchara de madera para que no se nos pegue la masa a la cuchara, y con un cuchillo mojado le hacemos unas rajas diagonales para que el calor entre en toda las masa.


Le echamos unas cuantas pipas de girasol por encima, un las aplastamos en la masa, para que luego no se caigan al cortar el pan.

Le metemos al horno 1 hora. 25min a 220ºC (para que se tueste la corteza) y 35min a 175ºC.

Y......

QUE APROVECHEEEEE!!!!!!!!!!!!!